Fundaţia Academică
"I.F.2000"
Poiana cu schit

proiect de promovare şi popularizare a ariei naturale protejate
 
 

 

 

După amiază în poiană... 24 iunie 2017

Stimate colege și stimați colegi,

Fundaţia Academică “Idei şi Fapte pentru anii 2000” are plăcerea să vă invite la o întâlnire cu Soarele, aerul curat și iarbă verde departe de agitația orașului. În ziua de 24 iunie 2017 vom face o plimbare la Poiana cu Schit, unde vom avea ocazia să facem mișcare, să socializăm, să respirăm aer curat și să ne bucurăm de natură. În Poiană vom găsi un monument istoric foarte vechi, de sfârşit de sec.XIV, o expoziţie în aer liber cu treizeci de sculpturi şi o rezervaţie floricolă cu specii rare de plante.

24 iunie nu este doar a 175-a zi a calendarului gregorian, dar și ziua în care se sărbătorește Nașterea Sf. Ioan Botezătorul (calendar ortodox și romano-catolic). Ziua mai este cunoscută în popor ca Drăgaica, sau Sânzienele, zâne bune din clasa ielelor. Tradiția și folclorul românesc cer ca în această zi nimeni să nu lucreze pentru că în această zi este cap de vară, iar Soarele ”joacă” pe cer sau ”stă în loc” la amiază.

Plănuim să luăm trenul din Iași până la Gara CRF Bârnova, de unde vom porni la pas într-o plimbare prin pădure până la Poiana cu Schit. Pe traseu vom avea ocazia să admirăm flora și fauna locală. Odată ajunși în Poiană, vom putea să ne delectăm cu liniștea naturii, ne vom relaxa, vom citi și vom socializa (adică vom sta la povești). La întoarcere, vom lua trenul spre Iași și cel târziu la ora 22:31 vom ajunge în oraș.

Costul transportului dus-întors va fi de aproximativ 8 lei de persoană. Echipamentul trebuie să fie corespunzător unei plimbări în pădure: pantaloni lungi, tricouri cu mâneci lungi, șapcă, ochelari de soare, papuci comozi-sportivi, eventual - haine de schimb, aparat de fotografiat, binoclu, mici gustări care să vă energizeze pe traseu, apă de băut, carte de citit etc.

Menționăm că condițiile la fața locului sunt de codru des, adică toalete ecologice vor fi din metru în metru….

Participarea dumneavoastră la acest eveniment este deosebit de importantă pentru noi şi sperăm să ne onoraţi cu prezenţa.  

Vă mulțumim pentru susținere!  

PS: Alte informații se pot găsi în posterul evenimentului, pe pagina de Facebook a Fundației si pe pagina de internet a locației www.poianacuschit.ro . (15 iunie 2017)

 


Fotografii din arhiva persoana a domnului dr. ing. Bogdan-Marian Tofănică

Stimate colege și stimați colegi,  

Acum două săptămâni, ne-am strâns câțiva iubitori ai naturii la Poiana cu Schit pentru un eveniment organizat de Fundaţia Academică “Idei şi Fapte pentru anii 2000” pentru promovarea mișcării în mijlocul naturii, popularizarea unui stil de viață sănătos și frumos, îmbunătățirea calității vieții culturale în zonele urbane.

Într-un cadru natural, adulții au fost îndepărtați de canapele, iar copii au fost invitați să iasă din case și să renunțe la tehnologie pentru o după-amiază, în favoarea activităților fizice în aer liber.

Poiana cu Schit, loc încântător, cu valențe multiple, adăpostește un monument istoric foarte vechi, de sfârşit de sec.XIV, o expoziţie în aer liber cu treizeci de sculpturi şi o rezervaţie floricolă cu specii rare de plante.

Monumentul istoric este reprezentat de ruinele unei bisericuţe, ridicate de cneazul Duma Negru, fost mare vornic al Ţării de Jos, în vremea voievodului Alexandru cel Bun, care au şi dat numele poienii.

Răspândite pe întreaga suprafaţă a poienii sunt 30 de sculpturi imense din piatră, care reprezintă omagiul pe care lumea de astăzi îl închină măreţiei vremurilor trecute. Piatra adusă de la Focşeasca, de la peste 10 kilometri distanţă, a fost sculptată de cei mai mari artişti români contemporani în cadrul celor 3 ediții (anii 1986-88) ale taberei de sculptură din poiană.

Rezervaţia naturală Poiana cu Schit reprezintă cea mai mare şi mai expresivă poiană din masivul păduros Bârnova - Repedea, prin flora ei bogată şi variată, fitocenozele interesante, dar şi prin peisajul pitoresc. Poiana este o rezervaţie naturală de interes naţional, declarată Monument al Naturii, în suprafaţă de 9,5 ha, aflată pe teritoriul administrativ al comunei Grajduri. Este în proprietate de stat şi în administrarea şi custodia Direcţiei Silvice Iaşi, prin Ocolul Silvic Pădureni.

Deşi evenimentul a fost din scurt popularizat, iubitorii naturii au venit și au răspuns PREZENT pentru a acorda respectul cuvenit monumentelor istorice, culturale și naturale din această poiană minunată.  

Vă mulțumim pentru susținere!  (7 iulie 2017)